• Share on Google+

Viime vuonna 40 uutta startup-yhtiötä nousi miljardikerhoon. Näistä yhtiöstä vain kaksi oli Euroopasta. Tänä vuonna samaan kerhoon on noussut toistaiseksi 18 uutta yhtiötä, joista kaksi on eurooppalaisia.

Valtaosa hittistartupeista syntyy edelleen Yhdysvaltoihin (viime vuonna 20), Aasiaan ollessa selkeästi kakkosena (17kpl, joista kiinalaisia 11kpl). Eurooppa ei ole toistaiseksi onnistunut synnyttämään kovinkaan montaa yksisarvista nopealla aikavälillä. Toki kotimaastamme löytyy Supercell, naapureista Spotify ja Skype, mutta menestystarinoiden massatuotannosta ollaan valitettavan kaukana. Euroopan markkina on pirstaloitunut, tarkkaan säädelty, vanhoillinen, hidas ja kankea. Varsinkin suomalaisten on vaikea päästä peleihin mukaan edes “kilpailukykysopimuksella”, kun naapurimantereilla tehdään hommia startuppien parissa 12 tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa…

Mutta onko muutosta näköpiirissä?

Lontoon, Berliinin ja Pariisin lisäksi Euroopan startupkentälle on kasvanut monia muita merkittäviä hubeja, kuten München, Zürich, Lissabon, Kööpenhamina, jne. Havaittavissa on myös asennemuutos kilpailua kohtaan. Kaupungit eivät kilpaile keskenään, vaan enemminkin haluavat tukea toisiaan. Suurin osa teknologiastartupeista on kuitenkin globaaleja ilmiöitä ja valtiot sekä EU pyrkivät edistämään valtiorajoja ylittävää toimintaa, tästä esimerkkinä Viron e-kansalaisuus. Myöskin kuormittavaa byrokratiaa karsitaan tai helpotetaan sekä edellytyksiä kannattavalle liiketoiminnalle tehostetaan. Esimerkiksi Portugali on tehnyt verohelpotuslinjauksia startupsijoittamiselle.

Eurooppa on houkutellut Kiinasta ja Yhdysvalloista riskirahaa merkittäviä määriä ja vuosittaisten sijoitusten määrä on noussut viidessä vuodessa 2,8 miljardista 13,6 miljardiin dollariin. Alkuvuodesta saksalainen startuptehdas Rocket Internet puuhasteli kasaan Euroopan suurimman VC fundin, jonka pääomat ovat yli miljardi euroa.

VC rahan lisäksi Euroopan vanhat jättiläiset ovat heränneet. Kaksi kolmasosaa eurooppalaisista perinteisillä aloilla toimivista yhtiöistä on tehnyt suoria sijoituksia teknologiastartuppeihin sekä yksi kolmasosa on tehnyt suoria yrityskauppoja.

Merkit alkavat näyttää siltä, että Vanha Maailmakin saa pikkuhiljaa startuprattaat pyörimään.


Lisää aiheesta