• Share on Google+

Satunnaisia mietteitä ja poimintoja päätöksenteosta ja tekemisestä yrittäjän näkökulmasta.

Päätöksenteosta

Päättämättömyys on kallista ja erityisesti aivan liian kallista startup-yrityksille.

Kun teemme päätöksen lopputulos ja kustannus ovat selviä sekä mitattavia, mutta palkkio ja tulos vasta tulevaisuudessa. Päätöksiä voidaan budjetoida ja niiden tuloksia mitata.

Päättämättömyyden kustannukset ovat tulevaisuudessa ja palkkio nykyhetkessä. Päätöksen lykkäys voi osoittautua äärimmäisen kalliiksi ja palkkioksi jää vain hetkellinen mukavuuden tunne, joka saavutettiin päätöksen lykkäyksellä.

Tekemättömyys voi olla päätös, mutta älä ymmärrä tätä väärin. En tarkoita tällä laiskuutta tai arpomista päätöksenteon sattuessa kohdalle, vaan strategista päätöstä odottaa ja ajoittaa toiminnot esimerkiksi markkinatilanteen mukaan. Tätä ei kuitenkaan pidä ottaa tekosyyksi jäädä puntaroimaan, vaan tekemisen laukaisevat mittarit tulee olla selvillä.

Yrityksen kasvupolku koostuu sadoista päätöksistä. Tarinoissa yrityksen historia kerrotaan lineaarisena kronologiana, mutta todellisuudessa polku on aina ollut mutkikas.

Startup-yrityksen tulee mennä kiihtyvällä vauhdilla eteenpäin. Matka koostuu kysymyksistä, joihin ei tiedetä oikeaa vastausta, mutta päätös on tehtävä, jotta päästään jatkamaan matkaa. Päätös ei aina ole oikea, mutta tärkeää on tehdä sen hetkisen tiedon valossa optimaalisin päätös, eikä jäädä arpomaan. Tärkeää muistaa, että yksittäinen päätös on harvoin sitova ja tehdyt päätökset voidaan myöhemmin kumota.

Yksittäinen henkilö on äärimmäisen huono arvioimaan todennäköisyyksiä. Startup-yrittäjänä et voi pelata todennäköisyyksien mukaan, sillä todennäköisesti ne ovat aina sinua vastaan. Yrittäjänä et ole pelaamassa lottoa, vaan velvollisuutenasi on löytää ratkaisu todennäköisyyksistä huolimatta.

Tekemisestä

Pyri proaktiiviseen tekemiseen reaktiivisen sijaan.

Reaktiivisella tekemisellä tarkoitan sinulle tulevien ärsykkeiden mukaan regointia ja tekemistä. Esimeriksi kun mieli herpaantuu, sotkeudut twitteriin, facebookkiin tai sähköposteihisi ja niiden kuatta tulevat ärsykkeet ohjaavat tekemisesi syvemmälle some-suohon.

Proaktiivinen tekeminen on suunnitelmallista tekemistä, jonkin asian eteen jota olet suunnitellut. Mikä on tärkein tavoitteesi – miksi et työstä siihen liittyviä asioita? Tämä vaatii itsehillintää.

Proaktiivinen tekeminen antaa tilaa hengittää. Uusia mahdollisuuksia aukeaa yllättävissä tilanteissa, kun tekeminen on tavoitteidesi mukaan oikein kohdennettua ja järjestelmällistä.

Tekeminen on halvempaa kuin suunnittelu.

Suunnitelma ei anna todellista kuvaa reaalimaailmasta. Suunnittelu lamauttaa ja on usein tekosyy tekemisen lykkäämiselle. Suunnitelma on turha ilman toimintaa.

MVPs require the courage to put one’s assumptions to the test.

— Eric Ries

Nykyään lähes minkä tahansa tuotteen tai idean voi toteuttaa, joten suunnittelun rooli on pienempi. Myöskin minimitoteutuksen hinta on yleensä pienempi, kuin laajan suunnitelman tekemisen kokonaiskustannus.

Kysymys ei ole enää siitä, voiko idean toteuttaa, vaan onko idealla oikeasti markkinaa. Ja tämä selviää vain kokeilemalla.

Motivaatio ja intohimo seuraa tekemistä

Tämän minulle opetti Jari Sarasvuo. Jari puhuu usein oppimisen menetelmästä Hand-Heart-Head. Sydän ja mieli seuraa perässä, kun kädet ryhtyvät töihin.

Tekeminen on pelottavaa, mutta ruokkii rohkeutta
Ensimmäinen askel on vaikein. Ensimmäinen puhelu on mahdoton. Mutta kun uskaltaa aloittaa, uskaltaa myös jatkaa, pelko väistyy ja tekeminen alkaa sujua. Myöskin se suurin palkkio löytyy usein sieltä, mistä kokee eniten vastarintaa.

Puhe on halpaa, teot puhuvat puolestaan

Teot ja tulokset eivät jätä tilaa mielipiteille.